indukciós főzőlap, az mi?

2010.06.21. 21:57

Az indukciós főzőlap okozott meglepetést:)

Mondta a konyha szaki, hogy az indukciós főzőlap jó, takarékos, gyors és biztonságos. Vettünk is ilyet. Az első vacsoránál jött a meglepetés, mert bekapcsolni nem tudtuk.

Aztán kiderült, hogy az ilyen főzőlapon nem lehet hagyományos serpenyővel főzni, mert úgy be sem kapcsolható. Végül sikerült beüzemelni (értsd:edényt találni) és 2 perc alatt felforrt a víz!

Ide lopok egy kis magyarázatot:

Az indukciós főzőlap kinézetre olyan, mint egy szokványos kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek találhatók. Amikor mágnesezhető edényt helyeznek a főzőlapra, a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre. Amíg az edény a mágneses mezőben van, addig annak anyaga melegszik, ami felmelegíti az ételt.
Tehát az edénynek nem a formája (egyenes alja) a lényeg, hanem az anyaga. Az a fontos, hogy mágnesezhető legyen.
Gyors
Az indukciós főzés gyors. A víz például háromszor gyorsabban forr fel indukciós melegítés hatására. A teljesítmény a másodperc tört része alatt szabályozható, így azonnal beállítható a főzési fokozat.
Biztonságos
Az indukciós főzés sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos megoldások. Nincs nyílt láng, mint a gáztűzhelyeknél, és sokkal kevesebb a maradékhő, mint a villanytűzhelyeknél, melegnek érezzük a felületet, de égési sérüléseket semmiképpen nem szenvedhetünk. A kerámiafelület akkor is hideg marad, ha be van kapcsolva a főzőlap. Mindaddig, amíg nem helyezünk edényt az aktív felületre, semmilyen hő nem jön létre. Ugyanakkor az edény eltávolítása után a kerámiafelület gyorsan lehűl. Ez nagyban csökkenti az esetleges égési sérülések veszélyét. Az indukciós főzőlapok gyermekes családok számára ma a főzés legbiztonságosabb módját jelentik.
Energiatakarékos
Míg korábban a gáz égetésével vagy elektromos energiával létrehozott hőt a tűzhely a főzőedénynek továbbította, az edény felforrósodott és megfőtt benne az étel, addig az indukciós technológia a mágnesességet felhasználva közvetlenül az edény anyagában fejleszti a hőt. A hőátadási folyamatból tehát a fűtőszál 6-700 fokra való felmelegítése kimarad, ezzel az edény és a fűtőszál közötti hőmérséklet differencia csökken, ezért nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást, így az üzemeltetési költségeket is megfelelő vastagságú és anyagú edények használata esetén.
Könnyen tisztítható
Miután a főzőfelület soha nem forrósodik fel annyira, mint a korábbi technológiák esetén, az étel nem tud ráégni a felületére, ezért a kerámiafelületet könnyű tisztítani, és a szakács is sokkal hűvösebb, kellemesebb hőmérsékletű környezetben dolgozhat. A hő gyorsan és pontosan beállítható. Ha tehát azt látja, hogy mindjárt kifut a tej, nem kell felkapnia az edényt, elég kisebb fokozatra állítani a főzőlapot.
Mivel a technológia lényege a mágneses indukción alapszik, ezért az indukciós főzőlaphoz olyan főzőedényekre van szükség, ami mágnesezhető. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium, réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Az indukciós főzőlapokon a vastag falú 3-5 milliméteres edényekkel lehet optimális energiafogyasztást elérni.

Szétszerelve:

http://deguss.hobbielektronika.hu/cikk_194.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kregina.blog.hu/api/trackback/id/tr212099437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása